Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Facebook- Ζεις ή δείχνεις ότι ζεις;

Σήμερα το πρωί κοιτάζοντας τις υποψηφιότητες για τα Oscar με μεγάλη μου έκπληξη ανακάλυψα πως μέσα στις 10 υποψηφιότητες για την καλύτερη ταινία της χρονιάς ήταν το "the social network", μια ταινία η οποία χωρίς να είναι κάτι το ιδιαίτερα φοβερό, με μέτρια σκηνοθεσία αλλά και σενάριο, κατάφερε να προσελκύσει πάρα πολύ κόσμο στις αίθουσες, όχι γιατί είχε κάτι να πει αλλά γιατί όλοι ήθελαν να δουν πως ξεκίνησε αυτή η τρέλα στην οποία όλοι συμμετέχουμε, το Facebook.
Συμμετέχουμε όλοι σε αυτό το κύκλωμα γιατί χωρίς να το καταλαβαίνουμε αυτό το δίκτυο επηρεάζει τις ζωές μας. Δεν έχει σημασία αν κάποιος έχει φτιάξει facebook ή όχι, καθώς η μεγάλη επιτυχία του δικτύου αυτού είναι πως κάνει ακόμα και αυτούς που δεν έχουν να ασχολούνται με αυτό...
Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο πάρα πολλά άτομα να περνούν πάρα πολύ ώρα μπροστά από τον υπολογιστή τους για να λαμβάνουν αυτό το αίσθημα επικοινωνίας που δίνει το facebook, και το χειρότερο είναι πως δεν τους πειράζει κιόλας καθώς θεωρούν πως έτσι δεν χάνουν τον χρόνο τους αλλά "επικοινωνούν" με άλλα άτομα. 
Επιπλέον πολλά άτομα τα οποία στην πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα ντροπαλά ή εσωστρεφή "εκμεταλλεύονται" το facebook για να βγάλουν στην επιφάνεια έναν εαυτό που θα ήθελαν να δείχνουν προς τα έξω αλλά αδυνατούν όταν φτάσουν σε διαπροσωπική επαφή, με αποτέλεσμα να εθίζονται σε αυτήν την πλευρά του εαυτού τους και ουσιαστικά να μπερδεύουν την πραγματικότητα, με αυτό που δείχνουν πίσω από έναν υπολογιστή.
Ειλικρινά πόσες φορές δεν σας έχει τύχει να μιλάτε με έναν άνθρωπο από το facebook και όταν βρεθείτε από κοντά να σας φαίνεται τελείως διαφορετικός;
Παράλληλα το facebook έχει βρει τρόπο να καλύπτει τη μοναξιά των ανθρώπων.Η επικοινωνία με τόσους πολλούς ανθρώπους λύνει το θέμα της μοναξιάς. Όπως επίσης και η φωτογένεια πολλών ανθρώπων καλύπτει και την πραγματική τους εικόνα. Το facebook έχει κάνει τους ανθρώπους να ενδιαφέρονται περισσότερο για αυτό που δείχνουν παρά για αυτό που είναι..
Επιπρόσθετα το facebook αποτρέπει τους ανθρώπους από το να κάνουν πραγματικούς φίλους. Αυτό που μετράει είναι να γνωρίσεις ανθρώπους του φύλου που ενδιαφέρεσαι και με αυτούς να μιλάς και να επικοινωνείς. Έτσι πια παρατηρείται το φαινόμενο ένας άνθρωπος να έχει 2-3 πραγματικούς φίλους και άπειρους γνωστούς, τους οποίους ωστόσο όπως θα διαπιστώσει όταν νιώσει την μοναξιά του δεν έχει πάρει ποτέ τηλέφωνο, ούτε φυσικά έχει μοιραστεί μαζί τους πράγματα..
Αυτό που μένει όταν περάσουν τα χρόνια δεν είναι οι γνωστοί, είναι οι φίλοι, οι άνθρωποι δηλαδή με τους οποίους έχεις ζήσει πράγματα, έχεις δημιουργήσει δεσμούς μαζί τους και ξέρεις πως όταν δεν είσαι καλά θα σε στηρίξουν, όχι μόνο για 2 ώρες, αλλά για όσο χρειαστείς..
Πολλοί υποστηρίζουν πως το facebook δεν βλάπτει γιατί έχουν για φίλους μόνο άτομα που γνωρίζουν, δεν μιλάνε με αγνώστους και τους βοηθάει να συνομιλούν με άτομα που αλλιώς θα είχαν χάσει..
Ωραία δηλαδή θέλει κάποιος να μου πει πως συνομιλούσε ποτέ με 200 και 300 άτομα που έχει για φίλους ή πως τους γνωρίζει πραγματικά όλους αυτούς; Αν δεν θέλεις να χαθείς με κάποιον δεν χάνεσαι, δεν χρειάζεσαι ένα facebook για να συνομιλήσεις.. Απλώς πια οι άνθρωποι έχουν εθιστεί στη μοναξιά τους, και έχουν μπολιαστεί στην ευκολία της επικοινωνίας που προσφέρει το facebook, με αποτέλεσμα να ψάχνουν δικαιολογίες να μην επικοινωνήσουν πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον.
Σε λίγο τα περισσότερα ζευγάρια θα γνωρίζονται μέσω του facebook, χωρίς πριν να είχαν κάποιου είδους επαφή.. Και ξέρω πως στους περισσότερους αυτό μπορεί να μην φανεί καν κακό, αλλά αλήθεια πόσο ψεύτικο είναι να κυνηγάς για παράδειγμα μια κοπέλα από το facebook ή να στην πέφτει κάποιος από το facebook,ειλικρινά  πόσο αληθινός νιώθεις;
Καταλήγοντας έχω να πω δύο πράγματα: Στηρίζουμε Toy Story 3 για το Oscar καλύτερης ταινίας της χρονιάς, γιατί μπορεί να μην ήταν η καλύτερη (αναμφισβήτητα το Inception), αλλά ήταν κυριολεκτικά το αποκορύφωμα της τριλογίας, η ατάκα του Buzz λέγεται ακόμα και γιατί ρε παιδί μου η τελευταία σκηνή με τον αποχαιρετισμό του Άντι με τα παιχνίδια που τον μεγάλωσαν ήταν μία από τις κορυφαίες στιγμές του κινηματογράφου.. Το δεύτερο που έχω να πω είναι πως το facebook είναι μια μόδα, μετά το Facebook θα βγει κάτι άλλο πιο ελκυστικό, όπως και πριν το facebook υπήρχε το hi5, και έτσι θα συνεχίζουν όλοι να βολεύονται με υποκατάστατα επικοινωνίας. Mήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να πάρεις κανά τηλέφωνο ή να στείλεις κανά μήνυμα, ή άσε τώρα που να τρέχεις βολική δεν είναι και η καρέκλα;

3 σχόλια:

  1. kai elega oti den tha to egrafes poteee!bravo gianni, symfwnw apolyta, epitelous kapoios brethike na milisei sobara gia to fb kai oli auti tin pseftiki koinwnia pou anaptyssetai se auto, me tis autoproboles kai tis pseftikes filies kai ooola auta pou se kanoun na nomizeis oti anikeis se kapoia parea, oti exeis kapoia sxesi me auta ta atoma pou 'milas'! hellooo?! monos sou eisai den einai filoi sou oi 93845789467096 akyroi pou sou exoun kanei request!bges kai kamia bolta na miliseis me kanenan anthrwpo apo koda kai 3ekola ligo ap tin othoni!-oxi esy ginni genika milaw-

    ps:toy story 3 ftw!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τώρα δε βγήκε κανένα από τα δύο και έμειναν όλοι ικανοποιημένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. MIN TO ANAFEREIS KSANA! SKEFTOMAI SOBARA NA GRAPSW AR8RO KATIGORITIO PROS TIN AKADIMIA GIA NA TN BRISW GIA TS EPILOGES TIS, OUTE EGW KSERW PWS KRATIEMAI!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή