Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

"Μέσα απ΄τα μάτια ενός κουκουλοφόρου..", μια συνέντευξη που θα συζητηθεί!!

Συνεχίζοντας την σειρά των συνεντεύξεων, μετά τον χώρο της μουσικής και των σπορ, περνάμε σ΄έναν "απαγορευμένο" χώρο, θα έλεγα, ειδικά για τα ΜΜΕ, στον κόσμο της αναρχίας ή καλύτερα στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Για ευνόητους λόγους κι επειδή το θέμα είναι αρκετά ευαίσθητο η ταυτότητα του συνεντεξιαζόμενου θα παραμείνει κρυφή, για λόγους ευκολίας όμως ας τον βαφτίσουμε "Δ".

ΑΣ ΛΥΣΟΥΜΕ Μ
ΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ...
Ποιά είναι η ιδεολογί
α της αναρχίας?
Δ:
Iδεολογικά η αναρχία δεν σημαίνει χάος. Αναρχικός δεν είναι κάποιος που στο πέρασμα του καταστρέφει τα πάντα. Εχθρός ενός αναρχικού είναι το καπιταλιστικό κράτος, γι΄αυτό τον λόγο κάποιες φορές γίνονται καταστροφές τραπεζών και κυβερνητικών κτηρίων. Επίσης δεν είναι όλες μας οι πορείες γεμάτες βία και επεισόδια, απλά αυτές πουλάνε άρα αυτές προβάλλονται. Ο αναρχισμός είναι ένα πολιτικό, ιδεολογικό και κοινωνικό κίνημα που στοχεύει στην χειραφέτηση των αρχόμενων και στην κατάργηση των αρχόντων. Προωθεί τη αυτοδιαχείριση και προτείνει στην θέση των εξουσιαστικών δομών κοινωνικές σχέσεις θεμελιωμένες στην εκούσια ομαδική συγκρότηση αυτόνομων ατόμων, την αμοιβαία βοήθεια και την αυτοδιάθεση.
Πως έγινε η πρώτη επαφή σου με τον αντιεξουσιαστικό χώρο?
Δ: Δε πιστεύω πως υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο γεγονός με το οποίο μπορώ να πω πως πήρα το "βάφτισμα του πυρός" ως αναρχικός. Από τα εφηβικά μου χρόνια με τις παρέες μας δεν μπορούσαμε να ακολουθήσουμε τους κανόνες και διάφορους θεσμούς χωρίς να αντιδράσουμε Κατά βάθος θέλαμε να διαφοροποιηθούμε από έναν καθώς πρέπει τρόπο ζωής, ομιλίας, ενδιαφερόντων κλπ.
Θα ενθάρρυνες τα παιδιά σου να μπούνε στον αντιεξουσιαστικό χώρο?
Δ: Δε θα ήθελα να γίνω ο πατέρας που απαγορεύει στα παιδιά του να κάνουνε κάτι. Οπότε θα τα άφηνα να κρίνουν και να αποφασίσουν μόνα τους.

ΜΑΤ-ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ:σημειώσατε Χ
Πιστεύεις ότ
ι θα ήταν καλύτερη η ζωή μας χωρίς αστυνόμευση?
Δ: Όχι, δε θα ήτανε. Εμείς είμαστε κατά της κάθε είδους καταστολής, κι αυτό κάνουν τα ΜΑΤ κλπ, καταστέλλουν το πλήθος.
Το πλήθος και όχι την εγκληματικότητα?
Δ: Τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Κάθε πορέια προορίζεται να είναι ειρηνική. Όταν όμως σκάσει το πρώτο δακρυγόνο από τα ΜΑΤ, ανοίγουνε οι τσάντες και βγαίνουν οι κουκούλες και οι μολότοφ
Γιατί όμως οι τσάντες είναι γεμάτες, εφ΄όσον η πορεία είναι ειρηνική?
Δ: Είναι γεμάτες γιατί σε περίπτωση που γίνει επίθεση από τα ΜΑΤ να μπορέσουμε να αντεπιτεθούμε.
Πόλεμος?
Δ: Πες το κι έτσι. Αλλά σε μια πορεία δεν είμαστε μόνοι μας. Αν εμείς ξεκινάγαμε την κόλαση ο ίδιος ο κόσμος της πορείας δε θα μας κυνηγούσε μαζί με τα ΜΑΤ? Αυτό είναι απόδειξη ότι δεν ξεκινάμε εμείς το χάος.
Θα έκανες παρέα με αστυνομικό?
Δ: Εννοείται. Έχω φίλους αστυνομικούς. Δεν είμαι γενικά απόλυτος άνθρωπος. Μην νομίζεις ξέρουμε πολύ καλά πως οι περισσότεροι απ΄αυτούς που βρίσκονται απέναντι μας εκτελούν διαταγές τις οποίες δε μπορούν να παραβούν.

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ...
Αυτό που κάνε
ις το θεωρείς σωστό, επομένως γιατί να κρύβεις το πρόσωπο σου με κουκούλες?
Δ: Oι κουκούλες χρησιμοποιούνται κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Εμείς βλέπουμε μια διμοιρία με κράνη, καλυμμένα πρόσωπα με ασφυξιογόνες μάσκες, έτσι κι αυτοί αντικρίζουν ένα πλήθος με κουκούλες. Σου προκαλεί φόβο και δέος το άγνωστο. Επίσης για να προστατευόμαστε από τα χημικά και τα δακρυγόνα.
Υπάρχει γενικότερα ένας φόβος για τους αναρχικούς. Τι έχεις να πεις πάνω στο θέμα?
Δ: Αυτό είναι το κλίμα που θέλουνε να δημιουργήσουν στην κοινή γνώμη, ότι είμαστε τρομοκράτες. Μήπως όμως οι πραγματικοί τρομοκράτες είναι αυτοί με τις γραβάτες?
Τέλος, ακούγεται ότι η μεγαλύτερη μάζα των κουκουλοφόρων ανήκει στην "υψηλή κοινωνία". Ισχύει?
Δ: Ναι, ισχύει. Οι περισσότεροι έχουν κάποιο γνωστό πολιτικό, δικαστικό κλπ. Εμείς που αντιδρούμε μ' αυτόν τον τρόπο, αντιδρούμε χωρίς να έχουμε να διακινδυνεύσουμε κάτι ουσιαστικό ή να χάσουμε κάτι. Γι΄αυτό λέω ότι το συναίσθημα λειτουργεί ως εφαλτήριο των πράξεων μας, γιατί νοιαζόμαστε για τους άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου