Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Οι καλύτερες συνταγές για μελομακάρονα και κουραμπιέδες!!


ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

ΥΛΙΚΑ:
1 1/2 κούπα λάδι
1/2 κούπα μαγειρικό λίπος
1 κούπα ζάχαρη
3/4 κούπας χυμό πορτοκάλι
1/4 κούπας κονιάκ
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλάκια μπέικιν
1 κουταλάκι σόδα
8 κούπες αλεύρι (περίπου) για όλες τις χρήσεις

ΣΙΡΟΠΙ:
2 κούπες μέλι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό

ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ:
1/2 κούπα καρύδια
1 κουτ.γλ. κανέλα
1/2 κουτ. γλ. γαρύφαλλο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε το λάδι με μαγειρικό λίπος, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα και το κονιάκ.
Ανακατεύουμε μπαίκιν, σόδα, αλεύρι (κοσκινισμένα) και κάνουμε μία λακουβίτσα, όπου ρίχνουμε τα υγρά υλικά και ζυμώνουμε ελαφρά.
Πλάθουμε και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου να ροδίσουν.
Βράζουμε σιρόπι για 5 λεπτά, αφαιρούμε τον αφρό και περιχύνουμε τα μελομακάρονα μόλις βγουν από το φούρνο.

ΜΥΣΤΙΚΑ:
  • αν κάνετε δύο δόσεις καλύτερα να τις κάνετε χωριστά γιατί δουλεύετε καλύτερα τη ζύμη
  • κρατάτε μία κούπα από το αλεύρι όταν ξεκινήσετε το ζύμωμα για να δείτε πόσο θα σηκώσει
  • κάντε τη μισή δόση σιρόπι (1 νερό, 1 ζάχαρη, 1 μέλι), χωριστά για κάθε ταψί για να μην σας καραμελώνει, ζεσταίνοντας το.

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ:

1/2 κιλό βούτυρο γάλακτος
250 γρ.φυτίνη
1 ποτήρι κρασιού καλαμποκέλαιο
1 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
1/2 κ.γ σόδα
5 κ.γ baking
2 βανίλιες
1 φλιτζανάκι κονιάκ
1/2 κιλό αμύγδαλα χοντροκομμένα και καβουρντισμένα(όχι ξεφλουδισμένα)
Αλεύρι περίπου 1 κιλό και κάτι (όσο σηκώσει για να είναι το μείγμα σχετικά σφικτό)
Άχνη για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάμε στο μίξερ τη φετινή,το βούτυρο και τη ζάχαρη πολύ καλά και προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο.
Βάζουμε όλα τα άλλα υλικά ,το μισό αλεύρι και τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ.
Προσθέτουμε το καβουρντισμένο αμύγδαλο χοντροκομμένο.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα και προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι(ίσως προς το τέλος να χρειαστεί να ζυμώσετε και λίγο με το χέρι).
Αφού ζυμώθουν, αφήνουμε το μείγμα σε λεκάνη να σταθεί, αρκετή ώρα και μετά αρχίζουμε να πλάθουμε κουραμπιέδες, είτε σε μπαλάκια, είτε σε μισοφέγγαρα.
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν.
Τους αφήνουμε πάνω σε σχάρα και όταν είναι χλιαροί πασπαλίζουμε τη ζάχαρη και ειναι ετοιμοι!!!

Καλή Επιτυχία!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου