Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

SHOPAHOLISM: Η μάστιγα της εποχής!

Και όλα ξεκινάνε από μια βιτρίνα. Μια μικρή, φανταχτερή βιτρίνα, με ωραία διακόσμηση και μια αδιάφορη κούκλα, που όμως φοράει το φόρεμα των ονείρων σου. Πλησιάζεις το τζάμι για να το δεις καλύτερα. Η ανάσα σου θολώνει για λίγο την βιτρίνα. Κι εσύ μένεις εκεί, να χαζεύεις αυτό το φόρεμα, κοντεύοντας πλέον να φιλήσεις το τζάμι. Κι ύστερα, έρχεται η δύσκολη στιγμή. Πρέπει να προσευχηθείς σε όλους τους θεούς αυτού του κόσμου, πως αυτό το αριστούργημα μπορεί να γίνει δικό σου, πως μπορείς να ζήσεις το όνειρο σου, πως μπορεί πολύ απλά να το αγοράσεις.  Και τότε το βλέμμα σου χαμηλώνει και επικεντρώνεται με δισταγμό στο μικρό ταμπελάκι, στο οποίο αναγράφεται η τιμή. Την βλέπεις. Ξαφνικά σε λούζει κρύος ιδρώτας. Νιώθεις ένα κάψιμο στο στομάχι. Η τιμή του φορέματος είναι περίπου όσο ο βασικός μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου. Το όνειρο γκρεμίζεται. Και τώρα; Τι κάνεις; Έχεις δει ήδη τον εαυτό σου μέσα σ΄αυτό το φόρεμα. Το έχεις ταιριάξει με τα μαύρα τακούνια σου και την ολοκαίνουργια τσάντα φάκελο που αγόρασες μόλις. Έχεις σκεφτεί μέχρι και πως θα φτιάξεις τα μαλλιά σου. Το έχεις ερωτευτεί! Αυτό το φόρεμα πρέπει να γίνει δικό σου. Δε μπορεί να γίνει αλλιώς. Απλά πρέπει.

"Πρέπει! Πρέπει! Πρέπει! " Η λέξη αυτή στροβιλίζει στο μυαλό σου. Το θέμα είναι πως δεν μπορείς να αγοράσεις ένα τόσο ακριβό φόρεμα. Και εδώ είναι που οι επιθυμίες σου μπαίνουν πάνω από τις οικονομικές σου δυνατότητες. Κι εκεί ακριβώς είναι που παρακαλάς να ήσουν γόνος πλούσιας οικογένειας. Αλλά δεν είσαι. Και τότε γυρνάς στο σπίτι, έχοντας πάθει μια ελαφριάς μορφή κατάθλιψη. Ανοίγεις την ντουλάπα και όλα, μα όλα, τα ρούχα σου, σου φαίνονται λίγα και φθηνά μπροστά ΣΤΟ φόρεμα. Πέφτεις για ύπνο, και όλο το βράδυ ΤΟ βλέπεις στο όνειρο σου. Κάνεις βόλτες μαζί ΤΟΥ, και σε δείχνει τόσο όμορφη. Ξυπνάς 9 το πρωί, παρ' όλο που είναι Σάββατο. Δε μπορείς να ΤΟ βγάλεις απ' το μυαλό σου. Αρχίζεις να καταστρώνεις σχέδιο απόκτησης ΤΟΥ. Οπότε κοιτάς τις οικονομίες σου, αλλά πιθανόν φτάνουν για να αγοράσεις μόνο τα μανίκια του. Οπότε σου μένει μια λύση και μόνο. Το πλαστικό χρήμα. Η αγαπημένη σου πιστωτική κάρτα. Διστάζεις κάπως, όταν σου έρχεται στο νου πως όταν τη χρησιμοποιείς, ξεφεύγεις λίγο με τις αγορές σου. Θυμάσαι εκείνη την κόκκινη, συνθετική γούνα που είχες αγοράσει πέρυσι; Ειλικρινά, τι σκεφτόσουν; Όπως και να 'χει, αυτή τη φορά είναι κάτι διαφορετικό. Αυτό το φόρεμα είναι το ένα και μοναδικό. Αυτή τη φορά δεν είναι το ίδιο. Αυτό το φόρεμα ράφτηκε για μένα. Τελείωσε, θα το αγοράσεις! Κι ας το πληρώνεις για όλη σου τη ζωή, αξίζει!

Ντύνεσαι βιαστικά και πας στο μαγαζί. Το βλέπεις από μακριά, καθώς το πλησιάζεις. Κι είναι σα να σου μιλάει. Μπαίνεις και το αγοράζεις. Και τότε νιώθεις αυτό το συναίσθημα που κάποιοι αποκαλούν "ΕΥΤΥΧΙΑ", νιώθεις πως πετάς στα σύννεφα, νιώθεις άλλος άνθρωπος, μια ανανεωμένη και βελτιωμένη έκδοση του εαυτού σου. Θες να γυρίσεις τρέχοντας σπίτι και να το αγκαλιάσεις, να το φορέσεις και να το κοιτάς για ώρες μπροστά στον καθρέφτη. 

Γιατί, όπως και να το κάνουμε τα ψώνια σε κάνουν χαρούμενο. Γιατί, όπως είχε πει και η πρωταγωνίστρια του "Confessions of a shopaholic": "  Όταν ψωνίζω, ο κόσμος γίνεται καλύτερος! ". Και αυτό αληθεύει, εν μέρει. Ωστόσο, αν στην παραπάνω ιστορία αναγνωρίζεις πολλά στοιχεία του εαυτού σου, τότε είσαι κι εσύ ένας shopaholic, ή αλλιώς αγορομανής.



Και τι ακριβώς είναι η αγορομανία; Η αγορομανία, ή αλλιώς η ωνιομανία είναι η επιθυμία κατανάλωσης αγαθών, η οποία όμως ξεφεύγει από τα όρια της ευχαρίστησης και μετατρέπεται σε ανάγκη, η οποία πρέπει πάση θυσία να ικανοποιηθεί. Γίνεται εμμονή και καθηλώνει το άτομο, το οποίο νιώθει να βασανίζεται αν δεν ικανοποιήσει το πάθος του. Εδώ, δηλαδή, μιλάμε για έναν καθαρό ρθισμό, που δε διαφέρει και πολύ από τους υπόλοιπους. Αποτελεί, θα λέγαμε, μια μάστιγα της εποχής μας, καθώς οι άνθρωποι καταφεύγουν στα ψώνια προκειμένου να καταπολεμήσουν βαθύτερα προβλήματα, όπως μοναξιά, άγχος κλπ. Δημιουργείται έτσι μια ακατάπαυστη καταναλωτική τάση, που όταν ικανοποιείται γεννά προσωρινά συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης. Μέχρι που μια μέρα, θα ξυπνήσεις, θα ανοίξεις τη ντουλάπα σου, θα κοιτάξεις ΤΟ φόρεμα και θα αναρωτηθείς γιατί ξόδεψες τόσα λεφτά για να το αγοράσεις, αφού ήξερες κατα βάθος πως δε θα το φορέσεις ποτέ. Welcome to women's world!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου