Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

Η επιστροφή του άσωτου πρώην...

Κι εκεί που όλα κυλάνε κανονικά στη ζωή σου, έχεις βρει τους παλιούς ρυθμούς σου και η τάξη έχει αποτακασταθεί στην καθημερινότητα σου, συνέβη αυτό που να μη γίνει ευχόσουν. Η επιστροφή του άσωτου πρώην σου. Γιατί βλέπεις, η ζωή δεν είναι σαν το facebook, που όταν θες να διαγράψεις κάποιον πατάς, απλά, ένα κουμπί και τέλος, σα να μην υπήρξε ποτέ. Σ΄αυτό που αποκαλούμε 'real life' τα πράγματα είναι κάπως περίπλοκα, κι όταν αποφασίσεις επιτέλους να πατήσεις το delete, να ξεπεράσεις τον πρώην σου και να πας παρακάτω, συνήθως κάτι γίνεται και σ΄εμποδίζει. Και τι είναι αυτό το κάτι; Ο άσωτος πρώην σου αποφασίζει να εμφανιστεί μετά από μακροχρόνια και δακρύβρεχτη απουσία, θέλοντας να φέρει τα πάνω-κάτω στη ζωή σου (ξανά!). Το θέμα είναι αρχικά σε τι φάση θα είναι η ζωή σου στην εν λόγω στιγμή, πως θα αποφασίσει ο πρώην σου να σε προσεγγίζει, καθώς και πως θα αντιμετωπίσεις εσύ την κατάσταση.

Με τον άσωτο πρώην, συνήθως, έχει προηγηθεί μια μη ιδανική σχέση, ένας επεισοδιακός-κινηματογραφικός χωρισμός (αν όχι πολλοί) , και μετά από τις δεκάδες επανασυνδέσεις και τα ατέλειωτα πακέτα τσιγάρων έρχεται η στιγμή που παίρνεις, τελικά, απόφαση πως δεν σου ταιριάζει άλλο πια το μελόδραμα και πως είναι καιρός να πας παρακάτω. Όχι φίλη μου, ο κακός πρώην δε θα σ΄αφήσει τόσο εύκολα να ξεμπερδέψεις. Εκεί που είσαι καλά στη ζωή σου, καλά με τον εαυτό σου, πανέτοιμη για νέες γνωριμίες και για μια νέα αρχή και έχεις κόψει κάθε επαφή με αυτόν τον άνθρωπο, εκείνος εμφανίζεται και αποφασίζει να σου κάνει ερωτική εξομολόγηση, παρακαλώντας σε γονατιστός να γυρίσεις πίσω γιατί έχει αλλάξει, κατάλαβε πόσο σ΄αγαπάει και πως δε μπορεί να ζήσει άλλο πια μακριά σου. Το γιατί εμφανίστηκε τώρα, δε θα το μάθουμε ποτέ. Συνήθως, το πρόβλημα με τον άσωτο πρώην, είναι πως ούτε εσύ η ίδια δε θα αναρωτηθείς ποτέ γιατί. Αντιθέτως, παρ΄όλο που οι αναμνήσεις σου από την σχέση σας δεν είναι κι οι καλύτερες, έχετε τεράστιο παρελθόν και μεγάλη προϊστορία, που θα σε κάνει, θέλοντας και μη, να μπεις σε σκέψεις. Ο άσωτος πρώην θα επιμείνει μέχρι να κερδίσει αυτό που θέλει, εσένα δηλαδή. Ίσως γίνει πιεστικός, ίσως παρακαλέσει, ίσως σε κάνει να τον λυπηθείς, ίσως σου στείλει τριαντάφυλλα, όπως και να έχει δε θα σε αφήσει εύκολα στην ησυχία σου.

Το θέμα σ΄αυτήν την περίπτωση είναι πως θα το χειριστείς εσύ, γιατί αυτός έχει ανοίξει τα χαρτιά του, έχει ξεκαθαρίσει απόλυτα την θέση του και ρίχνει το μπαλάκι σε εσένα. Όλα εξαρτώνται από ΕΣΕΝΑ.  Έλα πες αλήθεια! Πάντα δε περίμενες αυτή τη στιγμή; Ίσως και να την ονειρευόσουν κάθε βράδυ. Όμως το  πρόβλημα είναι πως δεν είχες σκεφτεί ποτέ πως θα αντιμετώπιζες μια τέτοια κατάσταση, καθώς σου φαινόταν τόσο ουτοπική. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν; Και τι θα έκανε και το 99% των γυναικών αν βρισκόταν στη θέση σου; Αρχικά θα αρνιόταν κατηγορηματικά κάθε επαφή με το συγκεκριμένο άτομο. Θα έκλεινε τηλέφωνα, θα απέφευγε κάθε συνάντηση μαζί του και ίσως και να μεταμφιεζόταν, προκειμένου να τον αποφύγει. Αυτή είναι η περίοδος της 'άρνησης'. Διαρκεί από δύο μέρες εώς ένα μήνα. Μετά την περίοδο της 'άρνησης', ακολουθεί η περίοδος 'κατάφασης', τότε δηλαδή που θα σηκώσεις το τηλέφωνο και θα πεις το μεγάλο ΝΑΙ για τη συνάντηση με τον άσωτο πρώην, πιστεύοντας πως έχει πραγματικά αλλάξει. Ακολουθεί φυσικά η περίοδος 'επανασύνδεσης-μεγάλου έρωτα', και μετά, για να είμαι ειλικρινής δε ξέρω τι ακριβώς ακολουθεί. Το ΄χάος υποθέτω.

Το υπόλοιπο 1% που θα βρισκόταν στη θέση σου, θα επέλεγε να ακολουθήσει τον δύσκολο και κακοτράχαλο δρόμο της εκδίκησης, κάτι που δε θα σου πρότεινα να κάνεις. Όπως και να 'χει, σ΄αυτήν την περίπτωση, κάνεις τον άλλον να πιστέψει πως είστε ξανά μαζί και όλα είναι καλά, έχοντας περάσει δηλαδή στο στάδιο της 'επανασύνδεσης', κι εκεί που κάνετε όνειρα μαζί, σχεδιάζετε το μέλλον σαν ερωτευμένο ζευγάρι, εσύ εξαφανίζεσαι έτσι ξαφνικά, δίχως λόγο κι αφορμή, αφήνοντας εκείνον να σε αναζητά, χωρίς να ξέρει γιατί εξαφανίστηκες. Κι όταν σε βρει, γιατί θα σε βρει εσύ θα του πεις μια φθηνή δικαιολογία. Και το πιθανότερο όλων, είναι πως θα τον πάρεις εσύ ξανά τηλέφωνο κάποια νύχτα μοναξιάς, θα του ζητήσεις να βρεθείτε και το άλλο πρωί θα έχεις γίνει και πάλι καπνός.


Κι εδώ είναι που καταστρέφεις ολοκληρωτικά το κάρμα σου, αλλά και πληγώνεις τον ίδιο σου τον εαυτό καθώς οι πράξεις σου θα έχουν συνέπειες, καθώς έχεις μπει σε μια πολύ ψυχοφθόρα κατάσταση. "Η εκδίκηση είναι καρπός γλυκός πριν τον κόψεις, και πικρός αφού τον γευτείς", όπως είπε και ο Φέχνερ. Και ας πάρουμε το ενδεχόμενο ο συγκεκριμένος πρώην να σου έκανε μαύρη τη ζωή, να σε ταλαιπώρησε, να σου δημιούργησε ψυχολογικά προβλήματα και να ήταν η χειρότερη σχέση της ζωής σου. Όπως και να 'χει, δε νομίζω πως σε ανάγκασε κανείς να τα τραβήξεις όλα αυτά. Τα 'θελες και τα 'παθες, σωστά; Επομένως, έχεις κι εσύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την αποτυχία αυτής της σχέσης, αρά δεν έχεις δικαίωμα να εκδικηθείς. Αν δε τον θες, αν έχεις κακιές αναμνήσεις, αν τον μισείς, πρέπει απλά να ξεκαθαρίζεις την θέση σου, γιατί όσο κακός και να ήταν ο πρώην σου, σε κανέναν άνθρωπο δεν αξίζει η κοροϊδία.

Η επιστροφή του  άσωτου πρώην θα φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή σου, αναμφισβήτητα, και το σημαντικό είναι πως θα χειριστείς εσύ αυτήν την κατάσταση. Το θέμα είναι πως, πρέπει να σκεφτείς αν έχεις να κερδίσεις κάτι από αυτήν την επιστροφή σου στο παρελθόν και να εξετάσεις τα βαθύτερα αίτια που οδηγούν τις πράξεις σου. Γιατί, όπως λέει κι η Βαμβουνάκη, "Οι παλιές αγάπες πεθαίνουν, πεθαίνουν και πάνε στον παράδεισο. Και μένουν στον παράδεισο. Αλλιώς δε θα ήταν παλιές αγάπες."  Ή δε θα λέγονταν πρώην, αν άξιζαν έστω και λίγο να λέγονται νυν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου