Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Η μουσική μέσα στις ζωές των ανθρώπων..

Η μουσική αναμφισβήτητα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ζωές όλων των ανθρώπων, άλλων περισσότερο άλλων λιγότερο , ωστόσο δεν παύει να επηρεάζει τους πάντες, με ένα στίχο, μία νότα, ένα άγγιγμα, και σε αυτό νομίζω πως υπάρχει μία πολύ απλή εξήγηση, τα περισσότερα τραγούδια είναι βγαλμένα από τη ζωή.
Όποιος γράφει ή συνθέτει μουσική, αποτυπώνει στο χαρτί αυτά τα οποία νιώθει, είναι βιώματα και εμπειρίες ζωής τα τραγούδια και όχι εμπνεύσεις της στιγμής, καθώς άμα ήταν τέτοιες δεν θα επηρέαζαν με τον τρόπο που επηρεάζουν τους ανθρώπους. Αναφέρομαι φυσικά στα τραγούδια με νόημα και αληθινό στίχο και δεν μιλάω για τα trance και club κομμάτια που πια επικρατούν.
Κάτι πολύ εντυπωσιακό είναι επίσης το ότι ακόμα και τραγούδια με πολλές φορές άθλια μουσική επηρεάζουν πάρα πολύ τους ανθρώπους και τους εκφράζουν, και αυτό οφείλεται ακριβώς στο ότι πηγάζουν από προσωπικά αισθήματα ,κι όσο επιφανειακά και αν είναι, δεν παύει να είναι αληθινά, και αυτό κυρίως μετράει στους ανθρώπους όταν ακούν κάτι, να το ενστερνίζονται , να το κατανοούν, να το κάνουν δικό τους..
Νομίζω δεν είναι τυχαίο που στη χώρα μας κυρίως τραγούδια με πρόσκαιρο χαρακτήρα, τα οποία είναι φανερό πως δεν έχουν γραφτεί πάνω σε μία συναισθηματική έξαρση ή σε κάποια ακραία κατάσταση, δεν τα θυμούνται οι άνθρωποι μετά από λίγο καιρό, και αν τα θυμούνται για λίγο καιρό αυτό οφείλεται κυρίως στον τραγουδιστή που τα τραγουδά, όσο πιο διάσημος είναι τόσο περισσότερο θα ακούγονται τα σουξέ του.
Ωστόσο άλλα τραγούδια τα οποία ποιοτικά ανήκουν στην ίδια κατηγορία, δηλαδή μέτριος στίχος, ελλειμματική σύνθεση, επειδή ακριβώς είναι γραμμένα μέσα από την καρδιά, μένουν στους ανθρώπους, ακριβώς επειδή ταυτίζονται με την κατάσταση που περιγράφει το τραγούδι.
Παράλληλα ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο τραγουδιέται ένα τραγούδι είναι πολύ σημαντικός για το πόσο καλό θα είναι για τους ανθρώπους. Έτσι τραγουδιστές οι οποίοι δεν έχουν ιδιαίτερα καλή φωνή έχουν κάνει πετυχημένη πορεία στη μουσική βιομηχανία ακριβώς επειδή τα τραγούδια που επιλέγουν να πουν τους εκφράζουν και δίνουν κάτι και αυτοί από την προσωπική τους εμπειρία για το τραγούδι.
Ο καθένας όσο επίπεδο και καλή παιδεία να έχει πάνω στη μουσική μπορεί να ταυτιστεί με ένα ελαφρολαϊκό τραγούδι το οποίο αναφέρεται σε ένα χαμένο έρωτα ή σε κάτι το οποίο βιώνει εκείνη τη στιγμή. Η μουσική είναι ζωή και η ζωή είναι μουσική. Είναι δύο έννοιες οι οποίες ταυτίζονται απόλυτα σχεδόν μαζί τους και έτσι πρέπει να τις αντιλαμβάνονται και οι άνθρωποι. Να ζουν δηλαδή με τη μουσική και να τραγουδούν με τη ζωή...

3 σχόλια:

  1. Η trance μουσική έχει στίχους και νοήματα που δεν τα έχεις καν ονειρευτεί. Τώρα αν εσύ δεν έχεις ιδέα ότι υπάρχουν υποκατηγορίες της trance και ξέρεις μόνο τραγούδια του Guetta και κάποια του Armin που παίζονται στα club και από κει χαρακτηρίζεις trash όλη την trance μουσική, τι να πω....Επίσης αυτή που κυριαρχεί είναι η pop μουσική αν κρίνεις απ την απήχηση που έχουν καλλιτέχνες τύπου Lady Gaga και Justin Bieber (για σένα το λέω αυτό GoB!).. Στα υπόλοιπα συμφωνώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Loipon exeis dikio se auta p les kai isws dn 8a erpepe na anafer8w se ena eidos mousikis to opoio oute gnwrizw oute exw akousei pote. alla rwtaw egw twra ama imun teleios edw 8a ar8ografousa??
    8a t paw kalutera sto epomeno ar8ro gia ti mousiki padws. i promise!

    ΑπάντησηΔιαγραφή