Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Tα 7 θανάσιμα αμαρτήματα...

Την τελευταία εβδομάδα τυχαίνει να ακούω συνέχεια για τα "7 θανάσιμα αμαρτήματα", σχεδόν κάθε μέρα και παντού, από το facebook μέχρι τις ειδήσεις. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω μια έρευνα σχετικά με το θέμα, γιατί το θεώρησα και καρμικό έχω να σας ομολογήσω.
Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα είναι τα εξής:
  1. η οκνηρία
  2. η αλαζονεία
  3. η λαιμαργία
  4. η λαγνεία
  5. η απληστία
  6. η οργή
  7. η ζηλοφθονία
Κι αν δε ξέρετε κάποια από τα παραπάνω εξηγώ αμέσως. Η οκνηρία είναι η τεμπελιά, η αλαζονεία είναι το να θεωρεί κανείς τον εαυτό του ανώτερο, η λαιμαργία είναι όταν κάποιος τρώει πολύ, ασταμάτητα και γρήγορα, η λαγνεία είναι όταν κάποιος δεν ελέγχει τις σεξουαλικές του επιθυμίες, η απληστία είναι η πλεονεξία, η οργή είναι ο θυμός και η ζηλοφθονία όταν κάποιος ενοχλείται από την επιτυχία των άλλων.
Από ιστορικής άποψης, τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα θεσμοθετήθηκαν από την Καθολική Εκκλησία και συγκεκριμένα από τον Πάπα Γρηγόριο Α. Ωστόσο το 2008 ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣ΄ ανανέωσε τον κατάλογο και όρισε τα νέα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, τα οποία είναι:
  1. η επέμβαση στα ανθρώπινα γωνιδιώματα
  2. τα ναρκωτικά
  3. η ρύπανση του περιβάλλοντος
  4. η κοινωνική και οικονομική αδικία
  5. η ξεδιάντροπη συσσώρευση πλούτου
  6. η παιδεραστία
  7. η έκτρωση
Λέγονται "θανάσιμα" γιατί σύμφωνα με την εκκλησία μπορούν να στερήσουν τη θεία χάρη και να οδηγήσουν σε καταδίκη της ψυχής αν δε συγχωρεθούν με εξομολόγηση. Στην περίπτωση που δεχτούμε αυτή την άποψη μπορούμε όλοι να δώσουμε ραντεβού στην κόλαση, άλλωστε ο παράδεισος είναι βαρετός. Σκέψου ότι επικρατεί παντού ηρεμία και γαλήνη και στην αν έχεις ζήσει όλη σου την ζωή στην πόλη θα μπορείς να συνηθίσεις? Δεν το νομίζω! Άστο καλύτερα! Κι επίσης δεν νομίζω πως δεν υπάρχει κάποιο από τα "7 θανάσιμα αμάρτημα"(τα αρχικά τουλάχιστον) στο οποία δεν υπήρξαμε ευάλωτοι ή κάποιο το οποίο δεν διαπράττουμε συχνά. Και για να σας καθησυχάσω κι άλλο θα σας πω πως η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θεωρεί αυτό τον κατάλογο τόσο σημαντικό, επομένως υπάρχουν ακόμα ελπίδες για την σωτηρία της ψυχής μας!

4 σχόλια:

  1. Αν κριτηριο για την καταληξη μας στον παραδεισο η στην κολαση ηταν το αν εχουμε υποπεσει σε κατι απο αυτα τα 7..τα λεμε ολοι στην κολαση νομιζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω πως από θρησκευτικής καθαρά άποψης αυτά είναι και καλά τα κριτήρια. Ναι λοιπόν το σίγουρο είναι πως θα καούμε όλοι στα καζάνια της κόλασης, δεν υπάρχει αμφιβολία. Τώρα ποιά είναι τα πραγματικά κριτήρια(αν υπάρχουν) για να πας στην κόλαση και τον παράδεισο(αν υπάρχουν κι αυτά) δεν ξέρω!!Ποοοο σε σκέψεις μ΄έβαλες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χαχαχα! ετσι και αλλιως δε θα μαθουμε συντομα τις απαντησεις σε αυτα οποτε..^^

    Ps:check this http://giama.wordpress.com/2008/06/25/hell/
    ακυρο αλλα μου ρθε με αυτα που λεμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ενδιαφέρον το link!!Oμολογώ πως δεν είχα σκεφτεί ποτέ την επιστημονική εξήγηση της κόλασης!!Eυτυχώς που βρέθηκε αυτός ο φοιτητής να μας διαφωτίσει:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή