Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Μεταξύ καρδιάς και λογικής...

ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Έρχεται κάποια στιγμή στην ζωή κάθε ανθρώπου, που έρχεται αντιμέτωπος με ένα τεράστιο δίλημμα: να ακολουθήσει την φωνή της καρδιάς ή της λογικής? Ευαίσθητη ή λογική? Συναίσθημα ή μυαλό? Ασυνείδητο ή συνειδητό? Και μπαίνουμε στα δύσβατα μονοπάτια της ψυχολογίας. Όπως είπε ο γνωστός και πολυαγαπημένος σε όλους μας, Φρόυντ, το μυαλό των ανθρώπων έχει δύο μέρη: το συνειδητό, που υπάρχουν οι σκέψεις και οι επιθυμίες, και το ασυνείδητο, που υπάρχουν οι ελεύθεροι συνειρμοί, οι σκοτεινές σκέψεις και κρυφές επιθυμίες. Ας πούμε δηλαδή ότι στην περίπτωση μας το συνειδητό είναι η λογική και το ασυνείδητο η καρδιά. Και πολλές φορές αυτά τα δύο μπορούν να έρθουν σε τεράστια σύγκρουση. Κι όταν λέμε τεράστια, εννοούμε ότι τα αποτελέσματα της μπορεί να είναι καταστροφικά. 

MΠΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΖΟΥΜΙ
Η ιστορία πάει ως εξής. Αγόρι αγαπάει κορίτσι, που ερωτεύεται άλλο αγόρι, που αγαπάει άλλο κορίτσι. Απλά, καθημερινά πράγματα σα να λέμε. Η πρωταγωνίστρια μας, αυτή τη φορά, είναι η Σ. . Η Σ., λοιπόν, ήταν αρραβωνιασμένη εδώ και δύο χρόνια με τον Χ. και ήταν αυτό που λέμε "ευτυχισμένη". Ζήλευες την σχέση της, κυρίως γιατί παρά τα πολλά χρόνια που μετρούσε, υπήρχε ακόμα αυτός ο έρωτας, αυτή η σπίθα που λέμε, που διώχνει την μιζέρια και την ρουτίνα των μακροχρόνιων σχέσεων. Η Σ. δούλευε εδώ και αρκετό καιρό σε μια τράπεζα. Η δουλεία της δεν της άρεσε και πολύ. Αλλά κάλυπτε, και με το παραπάνω, τις ανάγκες της. Η ζωή της, ωστόσο, είχε τα πάντα, έναν αφοσιωμένο σύντροφο, μια πολύ καλή δουλειά και πολλούς φίλους, αυτό που πολλοί ονομάζουν 'τελειότητα'.

Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΕΤΟΣ
'Η απλά, ο παράδεισος δεν φτιάχτηκε για εμάς. Η τελειότητα, άλλωστε, είναι βαρετή. Γι΄αυτό και κάτι πρέπει να γίνει και να στην χαλάσει.  Την τελειότητα της Σ. χάλασε ο Αχιλλέας. Ο Αχιλλέας ήρθε στη δουλειά της ως βοηθός ταμία. Η Σ. ήταν η ταμίας. Απο εκείνη την μέρα κάτι άλλαξε στην καθημερινότητα της. Χαιρόταν να πηγαίνει στην δουλειά, βαριόταν στο σπίτι, και κυρίως βαριόταν τον Χ., άρχισε να προσέχει περισσότερο την εμφάνιση της, και πήγαινε κάθε μέρα κομμωτήριο. Μετά από πέντε μήνες, η Σ. έβλεπε επι κάθε βράδυ, σχεδόν, τον Αχιλλέα στα όνειρα της. Τα Σαββατοκύριακα αρνιόταν να διακόψει τον ύπνο της, καθώς ήξερε ότι δε θα πάει στην δουλειά και δε θα δει εκείνον. Οπότε προτιμούσε τον ψεύτικο κόσμο των ονείρων, από τον πραγματικό, γιατί εκεί μπορούσε να τον έχει δικό της και μόνο δικό της, χωρίς κανέναν περιορισμό και κανένα εμπόδιο, χωρίς κανέναν Χ. και καμιά απαγόρευση.

Η ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
Η Σ. είχε πλέον καταλάβει πως ο Αχιλλέας της είχε γίνει εμμονή. Αλλά εμμονή με την καλή έννοια. Σαν τους έρωτες του δημοτικού, που γράφεις το όνομα του στα τετράδια σου και ονειρεύεσαι τον γάμο σας. Η Σ. έψαχνε απεγνωσμένα αφορμή να βρεθούνε. Και η τέλεια αφορμή ήρθε. Είχε γενέθλια και θα έβγαζε φίλους και συναδέλφους για ποτό. Κι εκεί που πετάει στα σύννεφα, που έχει σχεδιάσει την βραδιά κατα γράμμα, παραμερίζοντας τον Χ. σε μια γωνία του μαγαζιού, προσγειώνεται απότομα στην γη όταν ο Αχιλλέας την ρωτάει: "Μπορώ να φέρω και την κοπέλα μου μαζί?" .Την ΠΟΙΑ? Ο κόσμος γκρεμίζεται, η τράπεζα καταρρέει, o δρόμος ανοίγει σε δύο κομμάτια. Μα είναι δυνατόν? Αφού κι εκείνος την φλέρταρε. Αφού τόσους μήνες δεν είχε δει 'ύποπτες κινήσεις΄. Και που να ήξερε πως όλο το πάρτυ το είχε κανονίσει με απώτερο σκοπό να μείνει, έστω και για δέκα λεπτά, μόνη μαζί του.

ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ
Η Σ. αφού δε μπορεί να ακυρώσει την έξοδο για τα γενέθλια της, αποφασίζει να ακυρώσει τον Χ. Μια μέρα πριν τα γενέθλια της, κι ενώ εκείνος της έχει ήδη αγοράσει το δώρο της, του λέει να χωρίσουν γιατί δεν είναι πλέον ερωτευμένη μαζί του. Την μέρα των γενεθλίων της, κι ενώ για πολύ καλή της τύχη ο Αχιλλέας έρχεται μόνος του, του αποκαλύπτει τα συναισθήματα, που έχει για εκείνον και που τα κρύβει τόσο καιρό.Ο Αχιλλέας, τότε, της λέει πως και σε εκείνον αρέσει αλλά δε θα μπορούσε να χωρίσει την κοπέλα του έτσι ξαφνικά. Και εδώ εμφανίζεται το μεγάλο δίλημμα της υπόθεσης. Η λογική προστάζει να μείνει με την κοπέλα του, που την αγαπάει. Η καρδιά του, όμως, χτυπάει τόσο δυνατά κάθε φορά που βλέπει την Σ., που τον κάνει να θέλει να τα παρατήσει όλα και να ζήσει μαζί της τον ανιδιοτελή έρωτα.

ΔΙΛΗΜΜΑ
Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με τέτοια διλήμματα, το μόνο που σου μένει να κάνεις είναι να κάτσεις και να σκεφτείς τι θες πραγματικά να κάνεις. Η μακροχρόνια σχέση του προσφέρει αγάπη, σιγουριά και ασφάλεια. Η Σ. του προσέφερε ένα νέο έρωτα που δε ήξερε που θα τον οδηγήσει. Νέα συναισθήματα και νέες συγκινήσεις. Το 'πρέπει' του έλεγε να μείνει στην σχέση του, το 'θέλω' όμως του έλεγε να κάνει το μεγάλο βήμα και να ξεκινήσει μια νέα σχέση με την Σ. , όσες συνέπειες και αλλαγές κι αν έφερνε αυτό στην ζωή του. Και τι έκανε τελικά? Αυτό που θα έκανε κάθε άντρας στην θέση του φαντάζομαι. Ξεκίνησε να βγαίνει με την Σ. , χωρίς ακόμα να έχει χωρίσει. ¨Ηθελε να χωρίσει και να είναι μαζί της. Αλλά δεν ήθελε να στενοχωρήσει την κοπέλα του. Και δεν έβρισκε το θάρρος να πάρει μια απόφαση. Και εκεί ήταν που είχε δύο σχέσεις, μια επίσημη και μια παράνομη.

ΤΟ (ΑΔΟΞΟ) ΤΕΛΟΣ
Η κατάσταση μεταξύ τους είχε αρχίσει να γίνεται πολυ δύσκολη. Η Σ. είχε γίνει εθελοντικά μέρος ενός ερωτικού τριγώνου. Η ζήλια και η απόγνωση ήταν πλέον στοιχεία της καθημερινότητας τους. Η σχέση τους οδηγούσε στην παράνοια. Ο Αχιλλέας προσπαθούσε να κρύψει την παράνομη σχέση του και η Σ. δεν άντεχε πλέον να τον μοιράζεται. Του το είχε πει πολλές φορές, πως δεν μπορούσε άλλο αυτή την κατάσταση και κάθε φορά άκουγε την ίδια απάντηση, πως περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να χωρίσει. Μετά από οχτώ μήνες η Σ. κατάλαβε πως άξιζε κάτι περισσότερο από μια αρρωστημένη σχέση. Καλύτερα ελεύθερη, παρά να είσαι δεύτερη. Ζήτησε και μετάθεση σε άλλο κατάστημα για να μη τον βλέπει  άλλαξε και τηλέφωνο για να μην μπορεί να επικοινωνεί μαζί της. Εκείνος, βέβαια, πήγαινε σπίτι της, χτυπούσε τα κουδούνια, την περίμενε να γυρίσει, της έστελνε λουλούδια λέγοντας της πως είχε χωρίσει και πως ήθελε να είναι μαζί. Η Σ. όμως είχε πάρει την απόφασή της. Άλλωστε, αν ήθελε πραγματικά να ήταν μαζί της δε θα περίμενε να φτάσουν μέχρι εδώ για να το καταλάβει. Έτσι δεν είναι?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου