Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Απωθημένα: ναι, τα έχεις κι εσύ!!

Όταν ακούω την λέξη "απωθημένο" μου έρχεται στο μυαλό μου, τόσο έντονα, ένα πρόσωπο, που φοβάμαι μην φτερνίζεται, παθαίνει λόξιγκα ή βήχει την ώρα που τον σκέφτομαι. Αν το απωθημένο είναι κάτι που θες πάση θυσία να αποκτήσεις, αλλά δεν μπορείς να το έχεις, τότε δε ξέρω γιατί θεωρώ απωθημένο το εν λόγω πρόσωπο, καθώς τα συναισθήματα μας ήταν αμοιβαία, από τότε που ήμασταν τριών. Οπότε ως απωθημένο θα όριζα μια επιθυμία, ένα ν ανεκπλήρωτο έρωτα , μια στιγμή, που θα θέλαμε να ζήσουμε, αλλά για διάφορους λόγους δεν έγινε, είτε γιατί μιλάμε για απαγορευμένη αγάπη, είτε γιατί ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να εκδηλώσει τα συναισθήματά του. Είναι άνθρωποι, που κάνουν την εμφάνιση τους στη ζωή μας, και μένουν πολύ περισσότερο απ΄όσο πρέπει, αν όχι στη ζωή μας, σίγουρα στο μυαλό μας.

Η ψυχολογία ορίζει τα απωθημένα ως βιώματα σπρωγμένα στο βάθος του ασυνείδητου. Γι΄αυτό τον λόγο, άλλωστε, τις περισσότερες φορές είναι τόσο βαθιά κρυμμένα που ντρέπεσαι να τα παραδεχτείς και στον ίδιο σου τον εαuτό. Έχεις αναρωτηθεί πόσοι από αυτούς που βλέπεις χαμογελαστούς και ερωτευμένους δεν κρύβουν στο μυαλό τους κάτι πιο σύνθετο, που μόνο αυτοί γνωρίζουν, και εσύ ούτε καν θα σκεφτόσουν. Πόσοι απ’ αυτούς έχουν έστω και ένα απωθημένο; Η απάντηση είναι απλή, σχεδόν ΟΛΟΙ! Ή μήπως ΟΛΟΙ??

Ναι, λοιπόν, το απωθημένο μπορεί να αφορά μία στιγμή ανεκπλήρωτου πάθους και απόλαυσης, μπορεί να βασανίζει όμως δύο ανθρώπους για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ακόμη και χρόνια. Το δικό μου απωθημένο, να φανταστείς με βασανίζει κάμποσα χρόνια και είμαι σίγουρη πως δε θα φύγει ποτέ. Λένε ότι ένας άνθρωπος με απωθημένα, που οχι μόνο δεν τα διεκδικεί, αλλά τα αφήνει να παραμένουν απωθημένα, θεωρείται δειλός και άβουλος θεατής στο παιχνίδι της ζωής. Ίσως..

Έτσι ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της Φαίδρας....!Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα απ’ την αρχή. Η Φαίδρα στα 21 της χρόνια ήταν μια συνηθισμένη κοπέλα της γενιάς της. Φοιτήτρια στο πολυτεχνείο, με πολλές γνωριμίες, καλούς φίλους, ευτυχισμένη οικογένεια, έντονη κοινωνική ζωή και έναν μεγάλο έρωτα, τον Δημήτρη. Η ζωή της τα είχε όλα. Ήταν ευτυχισμένη, ή έστω έτσι νόμιζε. Η σχέση της μετρούσε ήδη 2 χρόνια κι όλα κυλούσαν ομαλά.

Η αλήθεια, μεταξύ μας, είναι ότι σαν χαρακτήρες δεν είχαν και τόσα κοινά, αλλά μπροστά στον έρωτα, όλα τα υπόλοιπα δεν έχουν σημασία. Ο καιρός περνούσε, οι μήνες της σχέσης πλήθαιναν και η Φαίδρα και ο Δημήτρης αντάλλαζαν τις κλασσικές υποσχέσεις αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης, όπως όλα τα νεανικά ζευγάρια στα φόρτε του έρωτά τους. Η σχέση της άγγιζε την τελειότητα, ή μήπως όχι? Κι αν ήταν όντως τόσο τέλεια που καταντούσε βαρετή?

Αυτές οι σκέψεις βρισκόντουσαν κάπου καλά κρυμμένες στο μυαλό της Φαίδρας, ώσπου ένα ωραίο πρωί, ένας άλλος ‘’πρίγκιπας πάνω στο άσπρο άλογο’’ εμφανίζεται απ’ το πουθενά. Όχι ακριβώς απ’ το πουθενά, εδώ που τα λέμε. Το όνομα αυτού; Άγγελος. Και ναι, είναι ένας άγγελος στη γη! Δεν ήταν ότι υπερτερούσε σε κάτι από τον Δημήτρη, είχε όμως κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό, κάτι που σε μαγνήτιζε στο βλέμμα του, σε αιχμαλώτιζε στα λόγια του και σε μεθούσε στο άρωμα του. Κεραυνοβόλος έρωτας? Αν υπάρχει τότε σίγουρα η Φαίδρα το έπαθε εκείνη την μέρα. Γιατί δεν τον είχε γνωρίσει πιο νωρίς? Δύο χρόνια πιο πριν? Η χημεία της μαζί του ήταν κάτι το μοναδικό, σκέφτοντουσαν τα ίδια πράγματα, ακριβώς την ίδια στιγμή, επικοινωνούσαν με έναν τρόπο μαγικό. Τηλεπάθεια; Ποιος ξέρει; Το φλερτ μεταξύ τους ήταν πολύ έντονο, από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους, παρόλο που ο Άγγελος γνώριζε για την σχέση της Φαίδρας.

Έξι μήνες η Φαίδρα προσπαθούσε να πείσει τον εαυτό της ότι αυτό το παιχνίδι πρέπει να τελειώσει. Έλα όμως που τίποτα δεν τελείωνε, τίποτα δεν άλλαζε. Ίσα ίσα, όσο περνούσε ο καιρός, όλο και χειρότερα γίνονταν τα πράγματα. Αυτή η ακαταμάχητη έλξη φούντωνε και ήταν έτοιμη να εκραγεί. Κάτι έπρεπε να γίνει. Κάτι έπρεπε να κάνει. Ώσπου το αποφάσισε. Έβαλε τέλος στην ιστορία με τον Άγγελο και αφοσιώθηκε στην σχέση της. Το θέμα, όμως, είναι για πόσο προσπαθείς να πείσεις τον ίδιο σου τον εαυτό ότι όλα είναι εντάξει ενώ δεν είναι; Πόσο μπορείς να καταπνίξεις το απωθημένο σου; Για πόσο καιρό μπορείς να κοροιδεύεις τον εαυτό σου και να εθελοτυφλείς για τα πραγματικά σου συναισθήματα; Για πόσο μπορείς να ζεις με το δίλημμα 'σιγουριά Δημήτρη' ή 'πάθος άνευ όρων με τον Άγγελο';

Κάθε μέρα ήταν και πιο δύσκολη για τη Φαίδρα που δε μπορούσε να τιθασεύσει την καρδιά της. ‘’Η ζωή μου σε τάξη και η καρδιά σε αταξία…’’ αυτό ήταν το μότο της για πολύ καιρό. Ο Άγγελος είχε γίνει πλέον μέρος της ζωής της, είχε την ανάγκη να τον βλέπει, να του μιλάει, να τον νοιάζεται. Και πλέον ήταν σίγουρη, τον είχε ερωτευτεί..! Κι ο Δημήτρης; Τι θα γίνει με το Δημήτρη; Η ιδέα του χωρισμού φάνταζε πολύ μακρινή, σχεδόν απίστευτη. Δεν ήθελε να τον κοροιδεύει, όμως από την άλλη το μέλλον της με τον Άγγελο ήταν κάτι παραπάνω από αβέβαιο.

Ερωτήματα στα οποία καμία απ’ τις δεκάδες ώρες σκέψης, ‘’ψυχανάλυσης’’ και συζήτησης με τις κολλητές της δεν μπόρεσε να δώσει απάντηση. Και οι μήνες περνούσαν, περνούσαν και τα πράγματα περιπλέκονταν ακόμα περισσότερο, ώσπου η Φαίδρα δεν άντεξε, λύγισε, οι αντιστάσεις της, ήταν πλέον ανύπαρκτες. Του δώθηκε. Εκείνο το βράδυ ήταν το καλύτερο της ζωής τηε. Πλέον όλα της τα προβλήματα φάνταζαν τόσο μικρά, σχεδόν ασήμαντα. Και εδώ που τα λέμε, πώς μπορούσε πια να αντισταθεί στο μεγάλο της απωθημένο, στο αγόρι που της έχει ξυπνήσει τόσο ωραία και έντονα συναισθήματα, σ’ αυτόν που της θυμίζε πως είναι να είσαι ερωτευμένη και να νιώθεις τις γνωστές ροζ πεταλουδίτσες στο στομάχι σου? Όλα της τα ερωτήματα είχαν πλέον την ίδια απάντηση: ΑΓΓΕΛΟΣ!!

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΜΙΝΑ ΠΡΟΔΡΟΜΙΤΗ!!!

11 σχόλια:

  1. βασικα απο οτι καταλαβαινω απο την ιστορια ολες ψαχνετε την ευκαιρια να απατησετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. exw na pw pws... einai h klassikh 8ewria MOY twn 10/10...!!! exeis mia sxesh pou se gemizei sta 8/10... erxetai kapoios/a pou exei mono ta 5/10 alla se auta ta 5 exei ta 2 pou leipoun apo ton allo/h... kai kapou ekei kaneis to megalo la8os... kai an den to kaneis metatrepetai se apw8hmeno kai se perimenei sthn gwnia...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 8α μπορουσα να γραψω αρ8ρο για την θεωρια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΗΛΑΔΗ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΡΑΤΑΣ.. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΜΑΘΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΙΝ ΦΑΕΙ ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή Π0^%@*α η Φαίδρα!! Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. san na diavazw ena kefalaio ths zwhs mou... mono pou dn egine tpt me to proswpo auto.. toulaxiston oxi akoma....

    ΑπάντησηΔιαγραφή