Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Τα καρναβάλια της Ελλάδας..

ΠΑΤΡΑ

Διασκέδαση και ξεφάντωμα είναι οι λέξεις που πρωταγωνιστούν τις ημέρες της αποκριάς στην Πάτρα. Ένα από τα γνωστότερα καρναβάλια παγκοσμίως ντύνει την πόλη κάθε χρόνο με ζωηρά χρώματα και την φέρνει κοντά σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και ξεκίνησε από έναν απλό αποκριάτικο χορό.Στην κεντρική πλατεία της πόλης ο τελάλης δίνει το σύνθημα για την τελετή έναρξης και εκεί αρχίζουν όλα... Οι εκδηλώσεις χωρίζονται σε κατηγορίες και παίρνουν ιδέες από την τέχνη και τον πολιτισμό, όπως επίσης διεξάγονται διάφοροι διαγωνισμοί σαν το διαγωνισμό γελοιογραφίας, το θέατρο δρόμου, τον Καραγκιόζη και την παντομίμα.Η συμμετοχή είναι τεράστια αφού όπως προαναφέραμε υπάρχει συμμετοχή από όλη την Ελλάδα και το κλίμα γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό γιατί λαμβάνουν μέρος όσοι θέλουν. Τα τελευταία χρόνια έχει καταγράψει εντυπωσιακή πορεία και υπερισχύει από τα άλλα καρναβάλια ως προς τη μεγάλη μαζική συμμετοχή του.
PEΘΥΜΝΟ
Ίσως ένα από τα σημαντικότερα καρναβάλια της Ελλάδας, το καρναβάλι του Ρεθύμνου διοργανώνεται κάθε χρόνο με πολύ μεράκι και φαντασία. Οι κεντρικοί δρόμοι του Ρεθύμνου αυτές τις μέρες βάζουν τα γιορτινά τους και μας υποδέχονται σε ένα ατελείωτο πάρτι. Στην κεντρική πλατεία δίνεται το σύνθημα και αυτόματα ο ουρανός γεμίζει μπαλόνια και πυροτεχνήματα. Άρματα, άμαξες, χιουμοριστικές μεταμφιέσεις και κάθε λογής πρωτότυπες ιδέες παρελαύνουν μπροστά στους χιλιάδες επισκέπτες. Το βράδυ γίνεται η κορυφαία συγκέντρωση όλων των αρμάτων και ακολουθεί ξέφρενο πάρτι. Αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 5000 άτομα σε διάφορες ομάδες πολλές από τις οποίες διαθέτουν και άρματα. Οι χιλιάδες επισκέπτες παρακολουθούν και διασκεδάζουν με την ευρυματικότητα, το ρυθμό, το κέφι και το μοναδικό παλμό του εντυπωσιακού και συνάμα εξαιρετικού καρναβαλιού του Ρεθύμνου, που δεν έχει πάρει θέση άδικα, σαν ένα από τα καλύτερα καρναβάλια.
ΞΑΝΘΗ
Εξαιρετικά φαντασμαγορικό είναι το καρναβάλι της Ξάνθης όπου διεξάγεται σε Latin ρυθμούς. Εκτός από την παρέλαση με τα άρματα, γίνονται θεατρικές παραστάσεις που υποδηλώνουν την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου.
Ένα τοπικό έθιμο της Ξάνθης είναι το κάψιμο του "Τζάρου" την τελευταία Κυριακή, στην γέφυρα του ποταμού Κοσύνθου μέσα σε φαντασμαγορική ατμόσφαιρα από πυροτεχνήματα. Το Καρναβάλι οφείλει την επιτυχία του στη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, στον εθελοντισμό, στη μοναδική ατμόσφαιρα που επικρατεί καθ' όλη τη διάρκεια των Απόκριων.
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Χαρακτηριστικό γνώρισμα για τα Ιόνια νησιά η παρέλαση της φιλαρμονικής, τα άρματα και τα χορευτικά. Βασίζεται στη λατρεία του θεού Διόνυσου. Στην αρχαιότητα ήταν η μοναδική ευκαιρία των γυναικών να βγουν έξω μεταμφιεσμένες και να γλεντήσουν. Το καρναβάλι της Κεφαλονιάς έχει επηρεαστεί από τα έθιμα όσων καταπατούσαν το νησί π.χ. Άγγλους, Γάλλους, Βενετούς. Για παράδειγμα κάποιους από τους χορούς που συνηθίζονται όπως η "καντρίλια". Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς γίνεται η μεγάλη παρέλαση των αρμάτων στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια από τις δύο διοργανώσεις είναι η καλύτερη. Η γιορτή ολοκληρώνεται με το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.
ΝΑΟΥΣΑ
Το καρναβάλι της Νάουσας γιορτάζεται με τις Μπούλες και τους Γενίτσαρους, ένα έθιμο βαθιά ριζωμένο στην ιστορία και την παράδοση. Πρόκειται για την ετοιμασία των χειροποίητων στολών και της διαδρομής που οι καρναβαλιστές θα ακολουθήσουν.
Την τελευταία Κυριακή ακολουθεί μεγάλο φαγοπότι, αφού γεμίζουν οι δρόμοι με γλυκίσματα και παραδοσιακά εδέσματα. Το φαγοπότι συνεχίζεται μέχρι την επομένη.

ΚΟΖΑΝΗ
Αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων οι κάτοικοι της Κοζάνης ξεκινούν την προετοιμασία του "Φανού", ένα έθιμο που έχει ρίζες από την τουρκοκρατία.
Οι Φανοί αποτελούσαν τόπο συγκέντρωσης για τους υπόδουλους Έλληνες όπου συνεννοούνταν και έπαιρναν αποφάσεις κατά την επανάσταση του 1821. Έτσι μέχρι σήμερα έχει καθιερωθεί η ε
κδήλωση αυτή και γίνεται με μεράκι και αγάπη από τους κατοίκους.
Γύρω στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης ανάβει ο πρώτος Φανός από το Δήμαρχο. Γύρω του στήνεται μεγάλος χορός και ξέφρενο γλέντι. Στη συνέχεια ακολουθούν οι φανοί άλλων περιοχών και όλοι οι παρευρισκόμενοι μπαίνουν στο κλίμα της Αποκριάς.
Εσείς που θα πάτε φέτος??

2 σχόλια: