Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

ΚΩΜΑ: Όλη η αλήθεια

Πάντα όταν άκουγα την λέξη "κώμα" μου κινούσε το ενδιαφέρον. Τι γίνεται όταν είσαι αιχμάλωτος στην αγκαλιά του Μορφέα? Άραγε το καταλαβαίνεις? Ή είναι σαν να κοιμάσαι?

Το κώμα, λοιπόν, είναι η κατάσταση έλλειψης συναίσθησης από την οποία ένας ασθενής δεν μπορεί να ξυπνήσει. Ενώ ο ασθενής παραμένει αναίσθητος, είναι ανίκανος να εκτελέσει ηθελημένες ενέργειες και δεν αντιδράει σε οποιαδήποτε τύπο ερεθίσματος.

Ένα κώμα μπορεί να προκύψει από διαφορετικά γεγονότα. Προβλήματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, συμβάντα, όπως ένα δυνατό χτύπημα μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση. Υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμα και δηλητηριάσεις ρίχνουν σε κώμα ασθενείς για εκτεταμένο χρονικό διάστημα. Γενικά, τα διάφορα ατυχήματα μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε κώμα. Οποιοσδήποτε τύπος χτυπήματος, δηλαδή, που περιλαμβάνει τραύμα στο κεφάλι έχει τη δυνατότητα να σε βυθίσει σε κώμα.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωπο αντιλαμβάνονται ένα κώμα ως μια κατάσταση όπου κάποιος είναι εντελώς ακίνητος και σιωπηλός, αυτό δεν είναι πάντα σωστό. Σε μερικές περιπτώσεις ο ασθενής που βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση μπορεί να εκτελέσει κάποια ακούσια κίνηση που να μοίάζει σαν να είναι ηθελημένη. Ωστόσο, αυτές οι ενέργειες δεν είναι υπό τον έλεγχο του ατόμου και δεν είναι σημάδι ότι αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στο περιβάλλον του.

Τα κώματα μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ημέρες μέχρι πολλές εβδομάδες. Η αποκατάσταση από το κώμα παίρνει συνήθως κάποιο χρόνο, δεδομένου ότι ο ασθενής επανακτά αργά τον έλεγχο των κινήσεων του και σταδιακά είναι σε θέση να ελέγξει εκ νέου την ομιλία και άλλες δεξιότητες επικοινωνίας. Σε μερικές περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να επέλθει σε μια κατάσταση γνωστή ως "φυτό" από την οποία δεν μπορεί να επανέλθει ποτέ. Κι εδώ τίθεται το θέμα αν πρέπει κάποιος να διακόπτει τα μηχανήματα και να αφήνει τον ασθενή να πεθάνει, καθώς δεν υπάρχουν ελπίδες ανάληψης.

Ωστόσο ενώ η ιατρική έχει μελετήσει πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχει καμία ακριβής διαδικασία για την εξέταση και την αντιμετώπιση ενός κώματος. Οι γιατροί πάντα μελετούν κάθε περίπτωση σε μεμονωμένη βάση, και διατυπώνουν τα ευρήματα τους βασισμένα σε παράγοντες που αφορούν κάθε ασθενή ξεχωριστά.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ
Ο Rom Houben φυλακίστηκε στο ίδιο του το σώμα για 23 χρόνια, δεν μπορούσε όμως να επικοινωνεί. Οι γιατροί πίστευαν πως ο άνθρωπος που συγκρούστηκε σε τροχαίο ατύχημα είναι εγκεφαλικά νεκρός, ενώ πραγματικά επικοινωνούσε όλα τα χρόνια χωρίς να το ξέρουν. Ωστόσο οι βλάβες μετά από τόσα χρόνια ήταν δύσκολο να ιαθούν πλήρως. Παρ΄όλα αυτά μπορεί σήμερα με την βοήθεια ενός υπολογιστή να επικοινωνεί με τους φίλους και την οικογένεια του.

Ένα τροχαίο ατύχημα ήταν η αιτία που η Μαρίνα Σπυριάδη, νεαρή δικηγόρος, βυθίστηκε σε "λήθαργο" για δυόμιση χρόνια με βαριές εγκεφαλικές κακώσεις. Η Μαρίνα πάλεψε και κατάφερε να ξυπνήσει αντικρίζοντας και πάλι την ζωή. Η κατάσταση της βελτιώνεται, έχει αρχίσει να τρώει κανονικά ενω προσπαθεί και να μιλήσει, άλλα τα πρόβληματα τα που αντιμετωπίζει είναι πολλά κι έχουν να κάνουν με την κίνηση της. Όπως και να έχει η νεαρή κοπέλα κέρδισε τη μάχη με το κώμα και το έπαθλο της είναι φυσικά η ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου