Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

10 τρόποι να καταλάβεις αν σου λέει ψέματα..



1.ΔΕ ΣΕ ΚΟΙΤΑΕΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ
Είναι το πιο γνωστό σύμπτωμα ενός ψεύτη. Είναι αυτό ,που μας έλεγε πάντα η μητέρα μας, όταν μας έπιανε να της λέμε ψέματα. Ο ψεύτης θα κοιτάζει κυρίως κάτω, ή το βλέμμα του θα χάνεται στο βάθος του χώρου. Ωστόσο, καθώς αυτό το σύμπτωμα είναι το πιο γνωστό, πολλοί εκπαιδευμένοι ψεύτες κάνουν ακριβώς το αντίθετο για να μην τους καταλάβουν, κοιτάζουν, δηλαδή, επίμονα στα μάτια του συνομιλητή τους. Κάποια στοιχεία για να καταλάβεις αν ψεύδεται όταν σε κοιτάει στα μάτια είναι αν γέρνει προς τα πίσω το κεφάλι του, ή αν ανοιγοκλείνει πιο γρήγορα τα μάτια του.

2.ΦΕΡΝΕΙ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ
Σα να θέλει να κρύψει το ψέμα του, ο συνομιλητής σου θα φέρει τα χέρια του στο στόμα του. Αυτό δουλεύει κυρίως αντανακλαστικά. Παρατήρησε κι εσύ από τον εαυτό σου πως όταν λες ψέματα όλες σου οι κινήσεις επικεντρώνονται στο στόμα σου, είτε το καλύπτεις με το χέρι, είτε δαγκώνεις, είτε δαγκώνεις τα χείλια σου.

3.Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΧΤΥΠΑΕΙ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ
Και θα μου πεις πως θα το καταλάβεις εσύ? Θα πάρεις το στηθοσκόπιο και θα μετρήσεις τους σφυγμούς του? Μα όχι! Όταν κάποιος έχει ταχυκαρδία, η ανάσα του χάνει τον ρυθμό της. Από εκεί θα διαπιστώσεις αν ο συνομιλητής σου ψεύδεται. Επίσης, ένα σύνηθες φαινόμενο είναι ο ψεύτης, πριν ξεκινήσει να λέει αυτό που θέλει, να παίρνει μια πολύ βαθιά ανάσα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσεις πως ιδρώνει ασυνήθιστα, πιθανόν γιατί νιώθει άβολα με το ψέμα του.

4.ΕΙΝΑΙ ΑΕΙΚΙΝΗΤΟΣ
Δεν κάθεται σε μια μεριά κι αλλάζει συνεχώς θέση. Μπορεί να κάνει βόλτες τριγύρω σου, η να πηγαίνει πάνω κάτω και να μην στέκεται ούτε λεπτό. Είναι νευρικός, υπερκινητικός και σου μοιάζει να μην τον χωράει ο τόπος. Ναι, σαφέστατα σου λέει ψέματα.

5.ΕΙΝΑΙ ΓΛΥΚΟΣ
Κι όταν λέμε γλυκός εννοούμε υπερβολικά γλυκός, γλυκός μέχρι αηδίας, τόσο που δεν τον έχεις ξαναδεί ποτέ έτσι. Προσπαθεί να σε καλοπιάσει. Σε πλησιάζει, σε χαϊδεύει και σου κάνει όλα τα χατίρια. Κάνει ότι μπορεί για να διώξει τις υποψίες, αλλά μάλλον πετυχαίνει το αντίθετο.
6.ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ
Γίνεται πιο γλυκιά, πιο τρυφερή, πιο απαλή. Μπορεί να αλλάξει η χροιά της, ή το χρώμα της. Μπορεί επίσης να κάνει μεγάλες παύσεις, ή ακόμα και να τραυλίζει.
7.ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ
Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, δε λένε. Κάπως έτσι κι ένας ψεύτης θα προσπαθήσει να κρύψει το ψέμα του. Μπορεί να γίνει υπερβολικά κακός και απότομος, να έχει γενικά μια συμπεριφορά που δε δικαιολογείται.

8.ΔΕ ΜΙΛΑΕΙ ΠΟΛΥ
Λίγα λόγια, κοφτά, λίγες λέξεις. Ο ψεύτης γνωρίζει πολύ καλά πως η πολυλογία μπορεί να αποκαλύψει το ψέμα του. Για τον λόγο αυτό μιλάει λίγο, ελέγχοντας πολύ καλά τι λέει.

9.ΤΑ ΦΡΥΔΙΑ ΤΟΥ
Τα φρύδια κάνουν μια αντανακλαστική κίνηση όταν κάποιος λέει ψέματα. Χρειάζεται όμως να χρησιμοποιήσεις στο έπακρο την παρατηρητικότητα σου.

10. ΧΑΜΟΓΕΛΑΕΙ
Ένα χαμόγελο που δεν είναι τόσο αθώο όσο νομίζεις. Χαμογελάει σε ανύποπτο χρόνο. Παρατήρησε όμως, μήπως αυτό το χαμόγελο είναι κάπως αμήχανο?




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου