Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

ΣΕΞΥΠΝΙΑ: Μπορείς να κάνεις σεξ ενώ κοιμάσαι?


Η σεξυπνία είναι συμπεριφορά κατά την οποία το άτομο κάνει σεξ σε ένα άλλο άτομο ενώ κοιμάται. Όταβ ξυπνήσει δεν θυμάτια τι έχει κάνει. Η σεξυπνία είναι μια μορφή υπνοβασίας. Η υπνοβασία ανήκει στις παραϋπνίες . Οι παραϋπνίες είναι διαταραχές ύπνου στις οποίες το άτομο παρουσιάζει ακόυσιες συμπεριφορές ενώ κοιμάται, δηλαδή κάνει πράγματα όταν κοιμάται χωρίς να το θέλει.

Στη σεξυπνία το άτομο παρουσιάζει σεξουαλική διέγερση, με στύση και οργασμό. Εμπλέκεται σε σε σεξουαλικές πράξεις ενώ κοιμάται. Εάν το άτομο το οποίο υπόκειται στις εν λόγω ενέργειες δεν τις αποδέχεται και τις εκλάβει ως επίθεση τότε το θέμα προσλαμβάνει διαστάσεις βιασμού. Στην Ουαλία ένας Βρετανός που είχε κατηγορηθεί για βιασμό ανήλικης αθωώθηκε, αφού το δικαστήριο δέχτηκε πως ο δράστης πάσχει από σεξυπνία.

Αντίθετα εάν πρόκειται για σύζυγο ή για ερωτικό σύντροφο που έχει σχέση με το πάσχον άτομο και δεν θέλει να δώσει συνέχεια, πιθανόν να ενημερώνει και να συζητά μαζί του τρόπους αντιμετώπισης της διαταραχής. Ο τρόπος με τον οποίο βιώνει τη σεξυπνία το άτομο που βρίσκεται στο ίδιο κρεβάτι με τον πάσχοντα ποικίλει. Υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που δεν ενοχλούνται ή το απολαμβάνουν. Αναφέρονται όμως και δυσάρεστες ή βίαιες περιπτώσεις.

Το πρόβλημα θεωρείτο μέχρι πρόσφατα σπάνιο. Όμως πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η σεξυπνία δεν είναι τόσο σπάνια, αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί πόσοι άνθρωποι επηρεάζονται. Ο λόγος είναι διότι άτομα του υποφέρουν από σεξυπνία ντρέπονται να το πουν ή να ζητήσουν βοήθεια για να το αντιμετωπίσουν.

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στον Καναδά, παρουσιάζουν σεξυπνία σχεδόν 8% των ατόμων που παρακολουθούνται για διαταραχές ύπνου. Μεταξύ των αντρών το ποσοστό αυτών ανέρχεται στο 11%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι 4%.

Τέλος, αναφέρεται πως η σεξυπνία εκδηλώνεται συχνότερα όταν το άτομο είναι υπο την επήρεια αλκοόλ ή υπνωτικών φαρμάκων. Ωστόσο δεν υπάρχουν επακριβή στοιχεία για τη συχνότητα ή άλλα δημογραφικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την παθογένεια της σεξυπνίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου