Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΜΕΝΟΥ!!


1ο ΠΙΑΤΟ
Καροτόσουπα βελουτέ


ΥΛΙΚΑ
5καρότα 
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
2 πατάτες κομμένες σε κύβους
μισή σελινόριζα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 λίτρο ζωμός λαχανικών (κατα προτίμηση σπιτικό)
1/2 ματσάκι κόλιαντρο ή μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
2 κ.σ. ξινή κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι


 ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε ροδέλες, καθαρίζουμε τη πατάτα και την ψιλοκόβουμε. Ξεφλουδίζουμε και τρίβουμε την πιπερόριζα.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τον κόλιαντρο Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα, την πατάτα και την πιπερόριζα, ανακατεύοντάς τα για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το ζωμό και χαμηλώνουμε τη φωτιά, σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Μετά τα 30 λεπτά πολτοποιούμε τη σούπα μας ή με μίξερ ράβδου ή σε επεξεργαστή τροφίμων. Ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα μας και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο κόλιαντρο, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει άλλη μια βράση.
Βάζουμε τη σούπα σε μικρά μπολ και σερβίρουμε με την ξινή κρέμα ή γιαούρτι.

2ο ΠΙΑΤΟ
Χοιρινό με δαμάσκηνα

ΥΛΙΚΑ
1500γρ.χοιρινό χωρίς κόκκαλα
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια 
4 σκελίδες σκόρδο
1 δαφνόφυλλο
2 φλιτζάνια ζωμός κρέατος ή ζεστό νερό
1 κουταλάκι ξερό θυμάρι
1 φλιτζάνι κρασί λευκό
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
30-40 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια
1 φλιτζανάκι του Ελληνικού καφέ τσίπουρο

Για τη σάλτσα
Η σάλτσα από το κρέας (περίπου 2 φλιτζάνια)
1 κουταλιά  corn flour 
Ο χυμός ενός ζουμερού λεμονιού
Λίγο αλάτι (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε στη χύτρα το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές. 
Όταν το κρέας ροδίσει, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το θυμάρι και το δαφνόφυλλο και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά περίπου, ώσπου να μοσχομυρίσουν.
Σβήνουμε με το κρασί και βράζουμε, μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το ζωμό ή το νερό, σκεπάζουμε τη χύτρα και βράζουμε το κρέας ακολουθώντας τις οδηγίες της (40-45 λεπτά περίπου).
Όταν ο προβλεπόμενος χρόνος συμπληρωθεί, ανοίγουμε τη βαλβίδα, περιμένουμε να βγει εντελώς ο ατμός και ξεσκεπάζουμε τη χύτρα.
Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα, σουρώνουμε τη σάλτσα και την κρατάμε σε μια μικρή κατσαρόλα.

(Αργότερα ή την επομένη μέρα).
Ξεπλένουμε τα δαμάσκηνα με κρύο νερό, τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα περιχύνουμε με το τσίπουρο. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη.
Κόβουμε το κρέας σε φέτες μετρίου πάχους με τη βοήθεια ενός πολύ κοφτερού ή ηλεκτρικού μαχαιριού και το τοποθετούμε μέσα σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα. 

Ζεσταίνουμε τη σάλτσα στη μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε το περιεχόμενο του μπολ με τα δαμάσκηνα. Τα βράζουμε για 15 λεπτά περίπου, δοκιμάζουμε τη σάλτσα στο αλάτι και προσθέτουμε το corn flour, διαλυμένο στο χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε να πήξει λίγο η σάλτσα.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα το κρέας στη φαρδιά κατσαρόλα και το βάζουμε στη φωτιά να πάρει μία δύο βράσεις. Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κατέβει λίγο η θερμοκρασία του.
Το σερβίρουμε με προσοχή σε πιατέλα μαζί με τα δαμάσκηνα και το περιχύνουμε με τη σάλτσα του. 

ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
Εκμέκ με τσουρέκι

ΥΛΙΚΑ
1 τσουρέκι κομμένο σε φέτες
Βούτυρο

ΣΙΡΟΠΙ
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 δάκρυ μαστίχας


ΚΡΕΜΑ
3 αυγά
4 κούπες γάλα
3/4 κούπας ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 βανίλιες

Φυτική κρέμα γάλακτος για την επικάλυψη



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ και στρώνουμε το 
τσουρέκι φροντίζοντας να μην αφήσουμε κενά.
Από πάνω αλείφουμε καλά με βούτυρο. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς 
φούρνο για 10 λεπτά και μόλις δούμε οτι το τσουρέκι αρχίζει να ροδίζει.
Σε κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την μαστίχα τριμμένη και 
βράζουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση.
Βγάζουμε το τσουρέκι από το φούρνο και το 
σιροπιάζουμε αμέσως.
Αφήνουμε στην άκρη να ρουφήξει το σιρόπι.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε τις 3 
κούπες γάλα μαζί με τη βανίλια και τη ζάχαρη.
Χτυπάμε σε μπολ τα 3 αυγά ολόκληρα μέχρι να 
φουσκώσουν και ρίχνουμε λίγο λίγο μέσα την μια κούπα γάλα που κρατήσαμε.
Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε κουταλιά 
κουταλιά το αλεύρι.
Μόλις διαλυθεί καλά και γίνει το μίγμα κρεμώδες παίρνουμε λίγο λίγο από το καυτό γάλα
και το ρίχνουμε στο μπολ.
Αδειάζουμε όλο το μίγμα στην κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά βράζουμε την κρέμα 
ανακατεύοντας συνεχώς με αυγοδάρτη, μέχρι να πήξει και να κάνει 
φουσκάλες.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από το τσουρέκι και μόλις έρθει σε θερμοκρασία δωματίου βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου