Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Γιατί οι Έλληνες τείνουν προς την παχυσαρκία;;

Καταρχάς να αναφέρω πως εμπνεύστηκα το εν λόγω άρθρο, καθώς έτρωγα ένα χορταστικό - γιγαντιαίο κομμάτι μουσακά στις 11 η ώρα το βράδυ (!). Και κάπως έτσι, ανάμεσα σε μελιτζάνες και σε μπεσαμέλ, συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι το φαγητό στη ζωή ενός Έλληνα. Αναρωτήθηκα, ωστόσο, γιατί οι έρευνες για την παχυσαρκία στην Ευρώπη μας βγάζουν σταθερά στις πρώτες θέσεις. Οι λόγοι είναι απλοί και είναι οι εξής:
  • Στη χώρα μας ψάχνουμε αφορμές για να διοργανώσουμε μεγάλα τραπέζια με φαΐ (και χορό προαιρετικά).  Κάθε ευχάριστη περίσταση, λοιπόν, βλέπε: γιορτές, γενέθλια, γάμους βαφτίσια κλπ. είναι ευκαιρία για να φάμε, και να φάμε πολύ, γιατί, πάντα στην Ελλάδα όταν μιλάμε για φαγητό, εννοούμε τεράστιες ποσότητες, που αγγίζουν τα όρια της υπερβολής. Οι Έλληνες έχουν συνδέσει το φαγητό με χαρά, ίσως επειδή τους δίνει μεγάλη ευχαρίστηση. Και όχι άδικα, αν συγκρίνεις την μεσογειακή κουζίνα και τις νοστιμιές των φαγητών μας, με τις κουζίνες των άλλων χωρών. 
  • Στην Ελλάδα το φαγητό αποτελεί βασική προϋπόθεση για να πας κάπου. Συγκεκριμένα ρωτάς: 
Θα έχει φαγητό;
- Ναι!
- Έρχομαι!
     ή
- Όχι!
- Δεν έρχομαι! , αντίστοιχα.

  • Κάθε Κυριακή μεσημέρι, σύμφωνα με το εθιμοτυπικό, τρώμε οικογενειακά.  Και τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια;  Τρως τόσο πολύ, ώστε μετά να μη μπορείς να σύρεις τα πόδια σου από το τραπέζι στον καναπέ. Και τότε ζητάς από όποιον έχει φάει λιγότερο, να σου φέρει μια σόδα για να χωνέψεις, ή έστω μια coca cola light, γιατί κάνουμε και δίαιτα πάνω απ΄όλα.
  • Οι Έλληνες τρώνε όποτε πεινάσουν. Μπορεί να ξυπνήσεις το πρωί, και να βρεις ένα σουβλάκι στην κουζίνα από χθες το βράδυ. Ευχαρίστως θα το φας για πρωινό. Ή αντίστοιχα, μπορεί να ξυπνήσεις το βράδυ και να γουργουρίζει το στομάχι σου. Ευχαρίστως θα επισκεφτείς το ψυγείο σου. Δεν υπάρχει εδώ αυτό που λένε οι διατροφολόγοι, ότι πρέπει να τρως πριν τις 8. Μα τι λέει; Στις 8 πίνουμε καφέ ακόμα. Πεινάς; Τρως! Τέλος.
  • Το φαγητό στην Ελλάδα είναι κάτι ιερό. Μπορεί να ξεχάσουμε να πιούμε νερό, να βάλουμε βενζίνη στο αμάξι μας, να κλείσουμε το θερμοσίφωνα, να πάρουμε τα χάπια μας, αλλά να φάμε δε θα ξεχάσουμε ποτέ. Εξ ου και η μέγιστη ανησυχία της Ελληνίδας μάνας: " Έφαγες παιδί μου;" 
  • Το αγαπημένο σπορ των Ελλήνων είναι το facebooking. Κι όπως να το κάνεις, όταν κάθεσαι πολλή ώρα μπροστά στον υπολογιστή, ανοίγει η όρεξη σου, και τρως.
  • Πριν την νυχτερινή μας έξοδο τρώμε για να πάρουμε δυνάμεις, ένα σουβλάκι για παράδειγμα. Όταν γυρίσουμε, αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί,  επειδή έχουμε εξαντληθεί και κάψαμε και το σουβλάκι στο χορό, ξανατρώμε.
  • Έχουμε συνήθεια να βάζουμε στοιχήματα για το πόσες πίτσες μπορούμε να φάμε στο unlimited της pizza hut. Και πραγματικά, μπορούμε να φάμε τόσες πολλές.
  • Στους Έλληνες αρέσουν οι γυναίκες με καμπύλες, και στις Ελληνίδες οι άντρες με κοιλίτσα. Οπότε αναγκαζόμαστε να φάμε για να έχουμε πέραση.
  • Το φαγητό δίνει λύση σε όλα μας τα προβλήματα. Στεναχωριέσαι; Τρως!, Χαίρεσαι; Τρως!, Χωρίζεις; Τρως!, Ερωτεύσαι; Τρως! κ.ο.κ
Καλή μας όρεξη, λοιπόν!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου